waarom graaf je een trampoline in?

Waarom een trampoline ingraven?

De voordelen en nadelen van het inbouwen van een trampoline

Een trampoline is sinds enkele jaren een zeer populair speeltoestel voor kinderen, en heeft vaak een prominente plaats in de tuin. Doordat de gemiddelde stadstuin in Nederland zo'n 60 tot 100 m2 bedraagt, en steeds vaker strak en modern wordt aangelegd, willen we graag de trampoline laten integreren in de tuin. En de mooiste en veiligste manier om dit te doen is door de trampoline in te graven. Een trampoline koop je om er voor een langere periode gebruik van te maken, en daardoor mag hij ook wel iets kosten. Maar je verwacht dan wel dat hij ook met grote regelmaat gebruikt gaat worden. Normaal gesproken is dit geen enkel probleem, bijna alle kinderen kunnen zich uren vermaken op een trampoline. Bij een ingegraven trampoline is dit echter nog meer het geval dan bij een trampoline op pootjes, al dan niet met veiligheidsnet. Op een ingraaf trampoline (of zoals Berg ze noemt: trampoline inground) spring je lekker makkelijk op en er ook zo weer af, doordat deze laag bij de grond is. Zo wordt er altijd optimaal gebruik gemaakt van de gekochte en ingegraven trampoline!

Trampoline-inground-antraciet

Zoals gezegd zitten er meer voordelen dan nadelen aan het ingraven van een trampoline. Hieronder hebben we ze even voor je op een rijtje gezet:

Voordelen trampoline ingraven

Veilige trampoline

De belangrijkste reden is uiteraard de veiligheid. Een ingegraven trampoline is uiteraard veel veiliger dan een trampoline die op pootjes staat. Er gebeuren gemiddeld veel minder ongelukken op een ingraaf-trampoline dan op een trampoline die niet is ingegraven. Een trampoline op pootjes met veiligheidsnet is uiteraard ook veilig, maar deze is dan helaas weer redelijk opzichtig:

Het oog wil ook wat!

De tuinen in Nederland worden steeds meer een echte plek om te ontspannen, zowel voor de ouders als voor de kinderen. Dan is zo'n groot obstakel van een trampoline met veiligheidsnet natuurlijk niet echt mooi. Het haalt vaak het uitzicht weg van de bomen en planten, en er is eigenlijk nooit een perfecte plaats om deze neer te zetten. Een ingraaf trampoline daarentegen valt niet op en kun je helemaal integreren in de tuin. Doordat er tegenwoordig zeer veel kleuren trampoline randen te krijgen zijn, kun je hem ook nog eens aanpassen aan de rest van de tuin.

Spelletjes op de trampoline

Op een trampoline die is ingegraven kunnen vele leuke spelletjes gedaan worden. Bijvoorbeeld touwtje springen (zie de video hieronder), hoog springen over bijvoorbeeld een touw of door een hoepel maar ook vele balspellen. Voetballen waarbij de keeper op de trampoline kan duiken, volleyballen, hoog houden en nog veel meer.

Nadelen trampoline ingraven

Hier kunnen we vrij kort over zijn. Er zijn drie duidelijke nadelen, die eigenlijk allemaal vrij makkelijk op te lossen zijn.

Het grootste nadeel is natuurlijk dat er een vrij grote kuil gegraven dient te worden. Dit is inderdaad aardig veel werk, maar met een beetje hulp is dit in een halve dag goed te doen. Bovendien heb je meer kans om vuil op de trampoline ingraaf te krijgen omdat hij dus laag bij de grond staat. Een afdekhoes om dit vuil weg te houden is dus zeer raadzaam en makkelijk te plaatsen. Ten slotte is er minder luchtverplaatsing onder de trampoline, omdat de lucht minder goed weg kan. Als er gesprongen wordt en de lucht kan helemaal niet weg dan springt de trampoline niet goed en heb je kans dat de trampoline rand gaat klepperen. Daarom raden wij altijd aan om minimaal 10 cm vrij te laten tussen het grondoppervlakte en het frame van de ingraaf trampoline. Dan heb je hiervan geen last meer.

Afdrukken E-mail