De kwaliteit en degelijkheid van een trampoline

Heel belangrijk is de kwaliteit van de trampoline. Kwaliteit is datgene leveren wat de klant verwacht. Een hogere kwaliteit zorgt voor meer duurzaamheid, veiligheid en betrouwbaarheid. Zaken die bij een tweedehands trampoline lastig zijn te controleren. Daarom kun je beter een nieuwe trampoline kopen dan een tweedehands. Bij een tweedehands trampoline tref je vaak al wat zwakke plekken aan in het doek, de veren of beschermranden, hetgeen de veiligheid en levensduur vaak niet ten goede komt. Een degelijke nieuwe trampoline zal langer meegaan dan een tweedehands.

Bij de aanschaf van een trampoline let je vooral op de kwaliteit van het trampolineframe, de springmat, de (conische) veren en de kwaliteit van de beschermrand. Hieronder 5 belangrijke punten waar je goed op dient te letten voordat je tot koop over gaat.

De 5 belangrijkste punten waar je op moet letten als je een trampoline gaat kopen:

 

1. Trampoline frame.

Het allerbelangrijkste is het frame. Als het trampolineframe niet stevig genoeg is, dan is de hele trampoline niet veilig. Een frame dient minimaal 30 mm dik te zijn (voor trampolines t/m 213 cm) of minimaal 38 mm voor de trampolines vanaf 244 cm. De dikte van het gebruikte staal dient minimaal 1,5 mm dik te zijn. Alles wat minder dik is dan 1,5 mm is niet geschikt voor een trampoline en hierdoor is de trampoline dus onveilig. Let hier goed op, dit voorkomt ernstige ongelukken.

2. De gegeven garantie op een trampoline.

Op een trampoline dient minimaal 2 jaar garantie gegeven te worden, zelfs op de trampolinerand en het veiligheidsnet. De betere merken geven zelfs als minimale garantie 3 jaar tot maximaal 10 jaar. Als er slechts 1 jaar garantie wordt gegeven dan kun je ervan uitgaan dat het een ondeugdelijke trampoline is.

3. De trampolinerand.

De trampolinerand is een heel belangrijk onderdeel voor de veiligheid van een trampoline. De trampoline beschermrand dient van een stevig materiaal gemaakt te zijn en hij moet uiteraard voldoende dikte hebben zodat de springer goed tegen de trampolineveren wordt beschermt. Een goede trampolinerand is gemaakt van "Coated PVC" en heeft daardoor een lange levensduur. De PVC dient dan ook nog eens een minimale dikte te hebben van ca. 0,35 mm. De beste vulling voor een beschermrand is "closed cell foam". Dit is foam wat lang goed blijft en niet verpulverd, zoals goedkoper foam. Bij het goedkopere foam verliest de trampolinerand na 1 jaar al zijn stevigheid en dikheid, wat weer ongelukken kan veroorzaken. De minimale dikte van een trampolinerand moet ook zeker 2,5 cm zijn. Dunnere randen zijn een gevaar voor de trampolinegebruiker.

4. Het maximale springgewicht en springergewicht.  

Een goede trampoline van 183, 200 of 213 cm dient minimaal een individueel springergewicht van 120 kg te hebben, en een totaal belastbaar springgewicht van minimaal 400 kg. Een trampoline vanaf 244 cm moet minimaal een springer van 150 kg  aankunnen en dient een maximaal springgewicht van zeker 750 kg te hebben. Heeft een trampoline een spring- of springergewicht van 100 kg of minder dan weet je bij voorbaat al dat er ondeugdelijke, goedkope materialen zijn gebruikt en de trampoline onveilig is en een korte levensduur heeft.

5. Het merk van de trampoline.

Een goede trampoline kan alleen van een echt trampolinemerk zijn. Merkloze trampolines (lees: goedkope trampolines) zijn bijna altijd gemaakt van goedkope, slechte materialen en voldoen nooit aan de benodigde veiligheidsvoorschriften. Deze trampolines zijn onveilig en zijn vaak binnen een jaar al niet meer bruikbaar. Kijk dus goed of de trampoline een merk heeft (bijvoorbeeld Berg, Avyna, Etan, Salta, Game on Sport) en of dit merk een eigen website met serviceafdeling heeft. Veel goedkope geïmporteerde trampolines uit China worden voorzien van een "nepmerknaam" en kennen geen eigen serviceafdeling, waardoor je bij schade nooit ergens op terug kunt vallen.

 

Keurmerken

Trampolines werden lange tijd gezien als gevaarlijke speeltoestellen. De hele kwaliteitssector heeft zich vervolgens gestort op het wel een wee van onze kroost dat zich op de elastieken en springveren waagt en de kwaliteitskeurmerken voor trampolines zijn daardoor echt waardevol en betrouwbaar geworden. Je kunt dus altijd vragen naar bekende keurmerken zoals CE en TUV. Dit zijn internationaal geaccepteerde keurmerken en garanderen dat het product van goede kwaliteit is. Voor een betrouwbare webshop gelden uiteraard ook de keurmerken als het thuiswinkel waarborg certificaat en klanttevredenheidsonderzoekers als bijvoorbeeld eKomi.

Afdrukken E-mail